Het nut van overstappen

Dat overstappen naar een andere provider van energie, telefonie of internet kan lonen, weten we allemaal. We stappen juist vaak niet over omdat we geen zin hebben de moeite en tijd te investeren in het zoeken van een andere geschikte provider.

Stappenplan

Om die (belangrijkste) barrière van moeite en tijd weg te nemen, is er een makkelijk stappenplan ontwikkeld om je eigen situatie onder de loep te nemen en te bepalen of je wel of niet wilt overstappen.

Consumentenprofiel

cover-rapportage-energy-survey-2013

Download hier het onderzoek

PriceWaterhouseCoopers en de Prijsvergelijkers hebben samen in 2013 een onderzoek gedaan naar het overstapgedrag van de consument in de Energiemarkt. Daar is een profiel uit voortgekomen die eigenlijk ook toepasbaar is op de telefonie of internetbranche. Er zijn vier typen consumenten geschetst, waarbij er maar 1 van de 4 een consument weergeeft die daadwerkelijk overstapt.

Voordelen overstappen

De belangrijkste voordelen van overstappen van provider zijn prijs en service.

Prijs

De prijs is voor de meeste consumenten de belangrijkste reden om voor een bepaalde provider te kiezen. Er kunnen vele euro’s per jaar bespaard worden als je besluit over te stappen.

Collectief

Samen een dienst inkopen maakt het goedkoper. Door als consument de krachten te bundelen en samen inkopen, kan iedereen gebruikmaken van een scherp tarief. Energiecollectieven zijn een redelijk bekend begrip, zoals die van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Organisaties als Into Telecom en Telecollectief doen dit al voor (mobiele) telefonie en internet voor bedrijven. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat dit ook voor de consument mogelijk is.

Service

Service is ook een aspect die erg belangrijk is. Hoe wordt er omgegaan met een klacht? Biedt de provider aanvullende aspecten zoals bijvoorbeeld een gratis installatiemonteur? Met andere woorden: hoe het bedrijf omgaat met klanttevredenheid en hoe belangrijk vindt ze het.

Concurrentiestrijd

Als veel meer mensen in de toekomst gaan overstappen, of het nou gaat om (mobiele) telefonie, internet of energieleverancier, zal de markt veel meer op scherp gezet worden. Dit zal leiden tot lagere prijzen en de concurrentiestrijd tussen de providers neemt toe.

Speak Your Mind

*